Menjar casola

El menjar casolà és el menjar típic de Catalunya. Sota aquest concepte entenem el menjar de cada dia, el que els nostres avis menjàven els caps de setmana quan no es podien permetre anar a restaurants. Doncs bé, d’aquest conjunt de plats tradicionals del nostre país hem evolucionat cap a una oferta gastronòmica més completa, diversa i elaborada, però no per això el menjar de sempre era més pobre i l’estem perdent.

La prova principal que demostra que no estem perdent el menjar casolà és l’aparició de restaurants locals que recuperen antigues receptes d’avis i àvies. Cada dia més, les comarques de Catalunya s’omplen de propostes gastronòmiques que uneixen innovació i tradició per oferir menjar atractiu a preus assequibles

El que aquesta aposta gastronòmica mostra és que la clau per fer bon menjar a preus raonables és remuntar-se a aquells aliments barats que tothom té a casa. Des de llenties, cereals de diferent tipus, ous, avui tenim al nostre abast productes de proximitat a baixos costos, però que probablement no valorem prou. El menjar casolà busca recuperar aquests productes i maximitzar el seu potencial.

Entre totes les comarques de Catalunya, cada regió té els seus productes locals i –per tant- un menjar casolà diferenciat que fa dels seus restaurants llocs únics. Si anem al Montsià, per exemple, la seva gran especialitat és la cuina marinera basada en arròs i marisc. Contràriament, al Pirineu la cuina casolana és una cuina de muntanya amb productes típics locals com les patates o la cansalada. En aquest sentit, a la Cerdanya trobarem l’especialitat del trinxat amb rosta, al Ripollès; el be Ripollès, i al Pallars Sobirà; la carn de bèstia viva.

Tanmateix, no només a comarques podem trobar bon menjar casolà dins les especialitats dels seus productes locals. També a l’Àrea metropolitana de Barcelona hi ha desenes de restaurants casolans, petites tabernes on hi habituaven els obrers de la indústria al segle XX i on avui es serveixen plats típics a molt bon preu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *