Menjar ecologic – com ho estem fent?

El menjar ecològic és cada dia més d’interès entre tots tipus de públic, essent especialment consumidors els joves però també persones de totes les edats. Davant d’aquest creixent interès en aquest mercat, ens preguntem, què és exactament el menjar ecològic? Quins són els seus avantatges? Com podem obtenir-lo?

Entenem com a menjar ecològic tots aquells plats que tenen el seu origen en aliments certificats com a aliments ecològics. Aquests aliments, ja siguin d’origen animal o vegetal, han estat produïts en les condicions més respectuoses amb el medi possibles. O sigui, no han sofert tractaments químics de pesticides, fertilitzants, additius ni conservants, entre d’altres.

Existeixen múltiples certificacions que determinen si un aliment és ecològic i, en conseqüència, si el menjar servit en un restaurant també ho és. Aquestes certificacions poden ser locals o internacionals, tot i que la més reconeguda a Catalunya és la certificació europea que podem identificar a qualsevol producte ecològic amb el símbol d’una fulla amb fons verd creada a partir de 12 estrelles.

Els avantatges principals del menjar ecològic són el seu impacte positiu en la sostenibilitat de l’entorn i els beneficis demostrats que tenen per a la salut. Per una banda, està demostrat que la producció ecològica contribueix al benestar de la fauna i la flora d’un ecosistema i té un component de producció de proximitat molt important. Per l’altra, també cal assenyalar els nombrosos beneficis per a la salut dels seus consumidors, proporcionant una alimentació equilibrada sense incloure antibiòtics ni transgènics

Finalment, cal també destacar que obtenir menjar ecològic de proximitat, qualitat i a bon preu no és sempre un repte fàcil. Per obtenir aliments ecològics sovint caldrà desplaçar-se a centres de venta especialitzats o directament als seus productors. Per als restaurants, els aliments ecològics han esdevingut una part clau de la seva oferta gastronòmica i necessiten d’una comunicació fluïda i de confiança amb els seus productors.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *